De trouwdag van de vogels

14 Februari 2014

14 februari 2014. Vanaf vandaag vliegen ze per paar en niet meer in zwerm, de vogels. Zo staat het er. Een scheurkalender heeft toch altijd iets van "schoon schip maken".

Met de dag van tevoren en de bijhorende gedachten .Bijvoorbeeld.

Dat gisteren een jongen door pestgedrag op school zichzelf van het leven beroofde door voor een trein te springen valt echter niet weg te scheuren , maakt zo'n nieuw dag-blaadje nog niet zaligmakend .Het telt de dagen niet af maar eerder bij.

Ik tel mijn eigen jaren bij mekaar en zie dat daar zo ergens tussen mijn elfde en vijftiende levensjaar ook pesters op de kust waren.

Ook al kreeg ik van thuis uit de goedbedoelde raad "er geen aandacht aan te schenken", ook al kwam de directie tussen: altijd weer waren ze er "ineens". Nooit alleen , altijd in groep : één koploper en een kudde schapen die meesmuilend volgde , bang als ze waren anders zelf vroeg of laat in de klappen te moeten delen, duwden ze mij in de toiletten in de urinoirs, werd ik als kogelrond jongetje zowat de "hotspot" voor haat en nijd die ik niet geplaatst kreeg als kind en namens ze bij het afstappen van de schoolbus mijn muts af en gooiden ze naar elkaar. En ik die daar in het begin achter liep als een kwispelende hond, - lachend - om toch maar niet te moeten huilen én vooral om mijn muts terug te krijgen. En die muts die steeds hoger de lucht in vloog en ik die het opgaf en zij, de klootzakken die de muts uiteindelijk in de fontein gooiden waarin "Fonske" pootje baadde .

" Fonske "is een standbeeld in het centrum van de universiteitsstad Leuven. Zijn volledige naam luidt Fons Sapientiae ,Latijn voor Bron der Wijsheid. Het beeld stelt een student voor die, lezend in een boek , de wijsheid in de vorm van water door zijn hoofd laat lopen. Maar deze verklaring zou later aan het beeld gegeven zijn. Volgens beeldhouwer Jef Claerhoudt is het echter een sculptuur van iemand die, een pils in zijn kop gietende, zijn gedragingen bestudeert. Studenten waren het hier niet mee eens en vonden dat het een karikatuur van de drinkende student was. Daarom werd het beeldje omgedoopt tot "Bron Der Wijsheid".Zo staat het op Wikipedia te lezen.

Dus de pesters gooiden mijn muts in de Bron Der Wijsheid, maar bleven zelf verstoken van enig verhelderend gebeuren in hun bovenkamer. Jong en reeds dichtgevroren de volwassenheid tegemoet.

De liefde van velen is mijn redding geweest.Voor wat het waard is:de scholen en oudercomités mogen op me rekenen .Ik zal een hart onder de riem steken van zij die gepest worden.Op de huwelijksdag van de vogels is iedere eenzaam vliegende veer er immers één te veel.

Vooral voor zichzelf.

Steph

PS: Lees ook bijhorende perstekst in katern "Nieuws" van 14/2/2014 op deze website.

  • Column Archief